Det finns massor att göra i Rwanda och Uganda, både för den aktive och för den som vill ta det lite lugnare. Nedan listar vi kort några möjligheter och tipsar även om boende. De länkar som anges är oftast utvalda efter egna upplevelser – ofta finns det fler aktörer som anordnar liknande aktiviteter.

Uganda

Vi rekommenderar starkt att bo på Red Chilli Hideaway utanför Kampala. 2014 invigdes deras nyrenoverade anläggning och det här är ett bra hostel med hög standard (kanske snarare ett hotell än hostel…) till mycket bra priser. De anordnar även egna aktivitetsturer och hjälper till att boka in dig på andra aktiviteter som de själva inte arrangerar. Se deras hemsida http://redchillihideaway.com och klicka på fliken ”tours”. Här finner du även bilder och priser på själva boendet. 

Red Chilli erbjuder följande aktiviteter:

– Fyra olika safaripaket till två olika nationalparker. Läs mer på länken ovan.

– Forsränning i Nilen (via http://adrift.ug

– Gorillasafari (läs mer på http://www.bwindiforestnationalpark.com)

Andra aktiviteter som vi rekommenderar:

Det går även att läsa mer på http://www.tripadvisor.se/Attractions-g293841-Activities-c25-Kampala_Central_Region.html 

Rwanda

Rwandas huvudstad Kigali är väldigt olik Ugandas motsvarighet – den påminner mer om en modern Västeuropeisk stad med asfalterade vägar och en välorganiserad kollektivtrafik. Det finns mycket att göra i landet och många ställen att bo på. Vi själva har erfarenhet av följande boenden:

Discover Rwanda Youth Hostel, Kigali (http://www.discoverrwanda.hostel.com/) Prisvärt och nytt hostel med bra läge I huvudstaden.

Step Town Hotel, Kigali (https://steptownhotel.com/
Prisvärt hotell i de fattiga delarna av Kigali. Säkerheten i området är mycket god (Kigali är en av världens mest säkra städer), så det ska man inte oroa sig för. Istället ska man se det som en möjlighet att bo bra i en mycket intressant del av staden. Du kommer garanterat att bli hembjuden till någon granne i området ☺

Hotel Mille Collines, Kigali (http://www.kempinski.com/en/kigali/hotel-des-mille-collines-managed-by-kempinski/welcome)
Världsberömt som “Hotel Rwanda”, Hollywoodfilmen som ingen har missat(?). Berömt, fint, superbra service – men svindyrt. Men har man råd så… ☺

Palm Garden Resort, Gisenyi (https://www.facebook.com/pages/Palm-Garden-Resort/261661783873955
Ett härligt boende precis vid Kivusjön i västra Rwanda. Längs Kivusjöns strand finns flera boenden i olika prisklasser. Sjön är vulkanisk och är därmed befriad från både krokodiler och parasiter, vilket är mycket ovanligt för sötvattensjöar i Afrika. Palm Garden erbjuder även båtturer på sjön och härifrån tar du dig snabbt till vulkanerna och bergsgorillorna (se nedan). 

Att göra:

AZIZI Life Experiences är ett måste och kan kombineras med Murambi Genocide Center som nämns ovan. Här jobbar du med kvinnor på landsbygden en hel dag – i jordbruk och i hantverk. Mer ”genuint Afrika” blir det inte. Läs mer på http://www.azizilife.com/

Mycket information finner ni på http://www.rwandatourism.com/

Gorillasafari: På morgonen samlas man på huvudkontoret I Musanze i nordvästra Rwanda för vidare transport mot gorillornas position. Du måste hyra egen bil – glöm ej! Det enklaste är att hyra med chaufför, vilket inte är särskilt dyrt. Ni är max åtta personer i en grupp och ni kommer att vandra genom både jordbruk och regnskog innan ni kommer fram till gorillafamiljen, där hela gänget finns – allt från ”The Silverback” på 200 kg ned till småttingarna som brottas med varandra. Ni kommer oerhört nära och får stanna en timma innan det är dags att vandra hemåt igen. En oförglömlig upplevelse. Boka i god tid via länken angiven ovan. 

Andra aktiviteter via ”Rwanda tourism” är safari, regnskogsvandring (med många vattenfall och otroliga broar mellan de höga träden) och mycket mer (gå in och läs!). Det är t ex möjligt att vandra upp för de aktiva vulkanerna i närheten av gorillorna (läs DN:s resereportage http://www.dn.se/resor/rwanda/har-far-fru-nyamulagira-ett-utbrott/)

Andra givna resemål är de många minnesplatserna från 1994 års folkmord. Nära Butare finns t ex Murambi Genocide Memorial, som anses vara ett av de bästa och mest gripande. Vill man hålla sig närmare huvudstaden finns det flera olika alternativ som inte behöver bokas i förväg. Det löser man enklast på plats.


Du hittar även många roliga tips på http://www.livinginkigali.com/category/rwanda-tourism/

Volontärarbete
Det finns en rad möjligheter att volontärarbeta i både Uganda och Rwanda. Vänligen kontakta oss så hjälper vi dig att komma i kontakt med vår samarbetspartner My Afrika Volunteers i Kampala, Uganda.
Lite tips på volontärarbete i Rwanda finner du här: http://www.livinginkigali.com/information/volunteering/volunteering-in-rwanda/